KONSTUTSTÄLLNINGAR

Kontakta gärna Svensk-Fransk Kulturförenings chefscurator Maria Guillory Hedman mguilloryhedman@gmail.com om du är intresserad av att köpa konst från de konstnärer som deltagit i våra utställningar såväl som nya konstnärer. Här följer en presentation av föreningens tidigare utställningar.

NUTIDSABSTRAKTION                                    

Samlingsutställning med 16 franska och svenska konstnärer vid Ulricehamns museum - 13 jan. - 10 feb. 2007

Utställningen arrangerades av Svensk-Fransk Kulturförenings director of cultural affairs och chefscurator Maria Guillory Hedman och curator Karl Hedman i samarbete med Kulturförvaltningen i Ulricehamns kommun och Ulricehamns Tidning.

Paris-konstnärinnan Céline Bedat med utställning på Airbus i Toulouse och aktuell på fransk TV, Sandrine Fabris ställer ut permanent på galleri i London och Guilaine Mourgues som designat miljöerna till franska öppna i tennis räknas som tre av Frankrikes mest betydande samtida abstrakta konstnärer.  Nu visas utställningen Nutidsabstraktion och de tre fransyskornas verk intar en självklart lysande plats bland de sexton verk som visas i samlingsutställningen. De svenska abstrakta konstnärerna är Torsten Esbjörnsson, Berit Frändås, Barbro Hallén, Siegfried Heim,  Marie Louise Kold,  Sam Lantz, Margareta Laustsen, Gisela Olsson, Marek Petryk, Thérèse Reuterswärd, Olle Ring, Rutger von Liewen och Leif Wideryd.

Nutidsabstraktion kan ses som en av årtiondets viktigaste utställningar som fokuserar på slående teman i vår tid. Konstverken skapade av de 16 konstnärerna från Frankrike och Sverige står i spetsen av en rörelse, som bryter ner barriärerna inuti det mänskliga medvetandet. Vi kan nu vara öppna för att se världen med nya ögon och ta in färg och form som uttrycker utmanande idéer. Konstnärerna har brutit formen som sträcker sig från kakafoni till stillhet. Nutidsabstraktion söker hur vi skapar oss själva. Hur kan vi fokusera vår integritet för att förverkliga de ansvar som ett samhälle bär i en postmodern värld utan förstånd? Denna utställning för oss närmare några av svaren som vi söker idag.  

Maria Guillory Hedman, chefscurator

Konstnärerna                   

Här beskrivs de deltagande konstnärerna i utställningen Nutidsabstraktion.

Céline Bedat

”Ljusfyrkanter är delar av livet, känslomoment, färglagda sensationer, minnen. De är fönster som ser på världen. Bilder av livet. Mina arbeten är färgvibrationer, av varma nyanser med sönderrivet papper, polerat, urtvättat. Ljus och skugga blandas. Kalligrafi är närvarande överallt och blir rytm och dans. Kom in i ljusfyrkanterna och lek med skugga" Céline Bedat.

Sandrine Fabris

Sandrine Fabris är en fransk konstnärinna som bor och arbetar i London och Frankrike. Hon använder olika media för låta sina känslor tala på duken och abstraktion för att uttrycka sig själv. Som inpiration i arbetet ser hon olika objekt som papper, textilier, sand, stenar, torkade örter och kryddor.  Hon krossar, alternerar, river sönder för att återvinna, för att använda annorlunda och för att låtas dessa små ingenting födas till något annat.  Det är även hennes sätt att uppmärksamma ekologiska frågor för  hennes betraktare. Hon använder mest naturliga produkter och gör sin färg själv genom att använda potatisar eller yoghurt som i gamla recept. Det undre lagret i hennes målningar består av en tidskrävande process  av många lager av material.  Sandrine Fabris arbeten växer med hennes känslor.  Hennes senaste arbeten ger en speciell plats åt linjer. Hon vill att betraktaren skall gripa tag i dessa linjer för att gå in i eller inte gå i målningen. Hon vill att betraktaren ska ha friheten att se på hennes arbeten på det sättet de känner dem.

Guilaine Mourgues

Guilaine Mourgues har skapat yttre miljöer till franska öppna i tennis och är verksam nära Montpellier i Sydfrankrike där hon målar abstrakt i olja, akryl, blandad media och collage med stor färg- och strukturrikedom.

Torsten Esbjörnsson

Född 1925. Mötet med den optiska eller kinetiska konst blev avgörande för svensken Torsten Esbjörnsson. Under 60-talets första år begav han sig till Paris där han regelbundet träffade den ungersk-franske konstnären Vasarely i samband med de spontana debattaftnar som arrangerades i Denise Renés galleri. Med utgångspunkt i Vasarelys måleri har Esbjörnsson allt sedan 50-talets slut fört den optiska konsten framåt. Till skillnad från Vasarelys målningar söker sig Esbjörnsson i regel ut mot dukens sidor i sina optiska experiment. Esbjörnsson är en utpräglad teoretiker som studerat såväl Malevitj, Mondrian och Kandinsky (Ur Sophie Allgårdhs bok "Konkret - Rörelser i nordisk konst under 1900-talet", Dansmuseet, 2001).

Berit Frändås

Ordförande för Konstrundan i Ulricehamn. Medlem i Svenska Konstnärsförbundet. Studier för bl a Britt Hedén, Göteborg; Lennart Forsling, Stockholm; Håkan Groop, Vingåker; Gertrud Lundholm, Hälsingborg; och Lisa Chemnitz, Ulricehamn. Utställningar: Separatutställningar i Ulricehamn, Borås Sparbank, Kristinebergs bibliotek Borås, Galleri Hand-I-Hand, Karlsnäs konstklubb m fl; Deltagit i jurybedömd utställning i Ulricehamn; Konstrundan i Ulricehamn; Samlingsutställning i Trädgårdsföreningen i Göteborg; Minigalleriet Ulricehamn och Veli Losinj, Kroatien.

Barbro Hallén

Barbro Hallén är född och uppvuxen i Göteborg. Under 70-talet gick hon en grundläggande utbildning i vävning och textil design och under många år var textilier i olika former hennes huvudsakliga konstnärliga uttryckssätt.  I slutet av 80-talet flyttade Barbro från Sverige och har sedan dess bott i många olika länder, för närvarande bor hon i Schweiz. På 90-talet bytte hon ut nål och tråd mot pensel och färg. Under 5 år studerade hon måleri på ”BKO Kunst School” i Bryssel. En förnyelse som var befriande, men fortfarande kan man ana den textila bakgrunden i hennes målningar. Barbro grundar sina dukar på ett sätt så att det nästan blir som att måla på klipphällar. Färgskalan är begränsad…grått, jordfärger, blått och ibland en komplementfärg. Kanske är det hennes uppväxt på västkusten som gör sig påmind. Hon har deltagit i många utställningar i bl a Belgien, Frankrike, Tyskland, Frankrike, Sverige och Schweiz och hennes målningar finns representerade i privata samlingar i många länder

Siegfried Heim                                                                                                                                                        

Jag arbetar med de mest skilda material såsom glas, betong, takpapp, textil, asfaltplattor och bivax.  
Jag applicerar mitt avskalade formspråk i ett försök att förena eller särskilja högt och lågt. Improvisationer är både intuitiva och avsiktliga. Jag har haft förmånen att utföra flera arbeten i det offentliga gemensamma rummet,  men jag känner mig även hemma i det lilla formatet, syftande på det monumentala.

Marie Louise Kold  

Marie Louise Kold arbetar med koppar, mässing och brons som tillförs djup och glöd genom etsning och patineringsprocesser med syror. Metallen levandegörs av patineringen, som inte bara påverkas av vinkeln och ljuset, men också av beröring och tid, och konstverket är på så sätt i evig - men långsam - förändring. Text som spår av kommunikation eller rent grafiska element som inte nödvändigtvis ska lösas och förstås finns ofta med i verken. Marie Louise har haft separatutställningar sedan början av 90-talet och bara de senaste åren sträcker de sig från Montmartre, Paris till Galleri Tapper-Popermajer i Malmö och Nordisk Ministerråds Galleri i Köpenhamn, som visar modern nordisk konst av högsta klass.

Sam Lantz

The exploration for “The Form” all began when I bought my first camera, since then I spend much time photographing the beautiful south Swedish landscape and its inhabitants. And then a couple years ago I discovered the computers potential for create images,with these new possibilities I can create images with new realities, unknown dimensions, objects which very probably could be real, but apparently is not. With millions of colours for you to combine, possibility to alter the contrast and/or the saturation and thousands of other variables, the computer is a very powerful tool for create images, although I found that it’s best to use all of its potential cautious, it’s easy to exaggerate. As an experienced photographer I believe I have a great advantage creating digital art, composition, illumination technique and colour usage never feels like an obstacle for me, I can give the form design my full attention. The final printed artwork is an astonishing three dimensional image with dazzling vivid colours.  You will find that most my artworks are abstract, what meaning they have for me is not going to be the same for you, in fact, showing my work and hear a new and unique analysis of an image is I believe the supreme adventure.

Margareta Laustsen

Född i Marstrand 1951, bosatt i Dalum. Mina bilder är en blandning av abstraktioner och verklighet, jag målar i akryl och blandteknik och använder mej av pensel och kniv.  Jag försöker fånga en tanke eller en speciell stämning, och jag föredrar mångtydigheten för att betraktaren ska kunna uppleva och tolka bilden på sitt eget sätt. Använder mestadels jordfärger med inslag av rött, orange och guld. Mitt stora intresse för färg och form har vuxit genom åren, och jag försöker ständigt hitta nya vägar för att utveckla mitt måleri. Jag har "alltid" målat och efter utbildning i textil/hantverk/design i Tibro 1990-92 kände jag mej verkligen motiverad. Har sedan dess studerat för bl.a Mats Kläpp, Bergkvara, Eva Leuvén, Ulricehamn, Stefan Sandström, Fänneslunda och Lisa Chemnitz, Ulricehamn. Fortlöpande studier i krokiteckning på Borås Konstgrafiska Verkstad, Ålgården. Medlem i Svenska Konstnärsförbundet och Föreningen Konstrundan i Ulricehamn. Har deltagit i ett flertal samlings- och separatutställningar, bl.a UT-Galleriet i Ulricehamn, Konstrundan i Ulricehamn, Ulricehamns Museum, Stadshuset i Ulricehamn och Konstrakan i Tranås. Kommande separatutställningar på Minigalleriet i Ulricehamn och i Tranås.

Gisela Olsson

”Vem är jag då? Jag är Gisela Olsson, 27 år bor i Östersund. Färg och form, är en passion i mitt liv som många andra saker. Det är en speciell känsla det handlar om. En slags känslighet, känslighet för vad som är bra och dåligt. När jag börjar har jag aldrig en inre bild, ett färdigt resultat. Jag låter känslan styra åt vilket håll det ska bära. Jag är helt och fullt autodidakt, vilket jag kommer att förbli?
Jag har alltid hållit på med färg och form sedan jag var liten. Skapandet går i vågor och vissa perioder ligger allt nere men så plötsligt drabbas jag av inspirationen igen. Och då går det med rasande fart. Då blir jag uppslukad och producerar enorma mängder konst. Det blir väldigt explosivt när det väl händer något. Det allra märkligaste är att jag arbetar bäst under viss press”.

Marek Petryk

Marek Petryk came from Poland to Sweden in the middle of the seventies and stayed in Stockholm.  He has worked in many years with implementing of  IT, in banking and telecom sectors. Very seldom - often during very short periods - he could focus on his interest in the abstract painting. He is an autodidact. By watching paintings of other artists, analysing them, selecting his favourites - he tried  to find a mix of compositions and colours leading to the best results. The first paintings he made are from his years in Poland.  His paintings from the last year...respond to his current preferences in priorities of art-elements. Intensive colours are in his perception of paint-art, one of the most important painting-media-elements. His compositions are often figurative, but almost always - abstract. Sometimes the level of abstraction is not so deep and you can "see" or "feel" why some of the paintings get particular names. 

Thérèse Reuterswärd

Hennes konst är i flera avseende en parallell till poesin.  I målningarna skildrar hon välkända miljöer som hon har omkring sig. Hon strävar efter enkla kompositioner och färg harmonier med varm intensitet. Motiven formas med ett fåtal linjer, kraftigt förenklade med en antydan till upplösning i gestaltningen. Det fina ljuset kommer särskilt till uttryck i Interiörbilderna, där finns ett samspel mellan hus, rum och människor. Sparsamt möblerade rum målade i ljusa färgklanger ger en stark känsla av stillhet och tystnad. Det finns någonting där inne i bilden som vi inte vet någonting om.  Bilderna är målade med en mjuk modellering och visar en motivgestaltning med scenisk åskådlighet och något teatrala känslouttryck. Therese Reuterswärd visar stor känslighet för spelet mellan volym ljus och färg, sinnlig eggelse och suggestiva drag.  Trädgården har stor betydelse i Therese Reuterswärds måleri och hennes skildringar av blommor och fjärilar har en utpräglad japansk, poetisk underton.  Therese Reuterswärd är född 1942 i Stockholm och bosatt och verksam på Österlen.

Olle Ring

Född 1938. Bosatt i Västerås. Arbetar sedan en längre tid med abstrakt måleri. Deltagit i ett flertal samlingsutställningar. Studier vid Konstfackskolan KDS 1962-64. Studier i Västerås i kroki, måleri och skulptur samt i modellmålning. I övrigt autodidakt. Separatutställningar:  Galleri Nohrtuna 1995, ; Västerås Konstnärsförening 1998, 2004; Västerås Stadsbibliotek 2001; Avesta Bibliotek 2004 ; Bokbinderiet, Köping 2002, 2005. Representerad i Västerås Kommun, Västmanlands Läns Landsting, Avesta kommun samt konstföreningar. Västerås Stads Kulturstipendium 1999.

Rutger von Liewen

Deltog med verket  Pillars. Teknik: Diptyk. Olja/akryl.

Född 1944 i Helsingborg. Utbildning: Konstfackskolan, Stockholm; University of Cambridge, England; och Professor Stig Lindberg och Berndt Friberg vid Gustavsbergs Fabriker. Verksamhet: Verksam som fotograf, arkitekt, målare, grafiker och skulptör. Pedagogisk verksamhet: Cirka 20 års erfarenhet av undervisning inom estetisk och konstnärlig verksamhet, vid bl a Västerås Konstskola, Högskolan i Västerås/ Eskilstuna, Västerås Stad, Köpings kommun samt olika studieförbund, målar- och fotoskolor. Utställningar: Separat- och samlingsutställningar i bl a Konstmuseet i Västerås, Skolöverstyrelsen i Stockholm, Svea galleriet i Stockholm, Falkenbergs Stadshus samt ett flertal andra Gallerier i Sverige. Utställningar i utlandet: Kassel, Lahti, Ålesund. Kommande utställning vid Agora Gallery i New York 2007.

Leif Wideryd

Född i Stockholm 1945. Fil kand (litteratur, filosofi, religion). Separatutställningar i urval:
De Ungas Konstsalong, Stockholm 1974, -77, -80, -87, -89, -91, -94; Galleri Talgoxen, Sundsvall 1979; Galleri Cupido, Stockholm 1981; Konstforum, Norrköping 1981; Wadköpingshallen, Örebro 1982; Galleri Bistro Tim, Stockholm 1984; Konstnärshuset, Varberg 1986; Galleri Strandtofta, Saltsjöbaden 1995; Galleri Lucidor, Stockholm 1996; Karby Gård, Täby 1996; Galleri Katarina, Stockholm 1999
Deltagit i Sthlm Art Fair, Sollentuna, 1990, -99, -00. Stipendier: Stockholms Läns Landstings Kulturstipendium 1975; Stockholms Stads Kulturstipendium 1977; Statligt konstnärsstipendium 1978, -80, -91; Statligt konstnärsbidrag 1983, 1986 – 90. Representerad via Statens Konstråd, landsting och kommuner i offentliga miljöer.

TRYCK: FRÅN TRADITION TILL DIGITALT                                                                                

Ulricehamns museum 26 maj – 30 juni 2007                                                                                                                                                                                                   Chefscurator Maria Guillory Hedman och curator Karl Hedman.

Tryckets historia är rik på användningen av teknik. Variationer i teknik tillhandahåller obegränsade resultat av konstnärligt uttryck. Från traditionella format till nya tekniska ingångar fortsätter konstnärer att använda tryck som ett medium. Denna utställning presenterar en bred samling konstverk utifrån svenska, franska och danska konstnärers ögon. Maria Guillory Hedman, Chefscurator, Svensk-Fransk Kulturförening

 

Grafikföreläsning - Torsdagen den 31 maj 2007 föreläste en av Sveriges främsta grafiker Mikael Kihlman, ordf. för Fridellsällskapet i Stockholm, om grafiska tekniker och analyserar verken i utställningen. Ulricehamns museum.

Deltagande konstnärer var Nathalie Walter från Strasbourg i Frankrike 

Marie Louise Kold "Blå Zon II", etsad och patinerad koppar, kopparfolie och mässing

Peter Flinck - torrnål och etsning   Curt Hillfon – serigrafi   Maria Hillfon – litografi            

Sam Lantz – digital konst   Anna-Karin Nordin – collagrafi   Marie Palmgren – färgetsning                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Olle Qvennerstedt – torrnål   Lars Östling - etsning

FRANSK KYSS - KÄRLEK I KONST

Deltagande konstnärer var Jocelyne Beaugrand Tual från Lyon i Frankrike, Marie Louise Kold och Maria Wahlström från Sverige och Barbara von Barnrode från Polen. Chefscurator Maria Guillory Hedman och curator Karl Hedman.

Konstkatalogen 2009 från Svensk-Fransk Kulturförenings presenteras av föreningens chefscurator Maria Guillory Hedman med magisterutbildning i konstvetenskap vid Stockholms universitet, som bjudit in de danska,  franska och svenska konstnärerna, som deltagit i föreningens utställningar vid Ulricehamns museum och Ulricehamns Tidnings Galleri. Är du intresserad av att köpa något av dessa konstverk är du varmt välkommen att kontakta Maria Guillory Hedman på 0321-355 11, 076-105 58 84. Du kan också maila ditt intresse till  mguilloryhedman@gmail.com eller karlhedman1967@gmail.com

 

Send mail to mguilloryhedman@gmail.com with questions or comments about this web site.
Last modified: 08/26/09